• Welkom op de site van S.V. Twedo

 • Schoen wringt bij Edwin Guit (54) van voetbalclub Twedo uit Veenoord. 'We houden helaas een opgesplitst sportpark'

 • Bron: dvhn.nl  Auteur: Jan Hooge  Foto: Rody Bal

  Het sportpark van sv Twedo is het tweede huis van Edwin Guit en volgende maand gaat de gedateerde accommodatie flink op de schop. Hij had gehoopt dat het sportcomplex aan één kant van de Nieuweweg in Veenoord een ontmoetingsplek zou worden met de voetbalclub als belangrijkste bespeler.

  Dat ideaalplaatje zag hij uiteindelijk niet gerealiseerd en daar wringt wat Edwin Guit betreft de schoen.

  ,,Laat ik vooropstellen dat we heel blij zijn met de aanleg van een nieuw kunstgrasveld. Toch blijft het merkwaardig dat wij als grootste club bij het plan van aanpak aan het kortste eind hebben getrokken. De grootste vereniging van het tweelingdorp, met de meeste leden en vrijwilligers, zag dat de layout die zij in gedachten hadden, niet werd gevolgd. Dit ten faveure van de plaatselijke speedway- en ijsbaanverenigingen. We hadden als club de handen ineen geslagen om het voetbalgedeelte aan één zijde van de Nieuweweg in te richten, maar blijven na de verbouwing nog steeds zitten met een opgesplitst sportpark. Qua overzichtelijkheid, onderhoud en veiligheid is dat geen wenselijke situatie, en volgens mij echt een gemiste kans.”

  Guit heeft recht van spreken. Hij is wekelijks gemiddeld veertien uur per week in touw voor Twedo. ,,Ik verricht veel vrijwilligerstaken voor de vereniging en doe dat met heel veel plezier. De voornaamste taak - en waar de meeste tijd in gaat zitten - is materiaalbeheer.”

  Talentvol voetballer

  Op 15-jarige leeftijd debuteerde Edwin Guit als jeugdspeler in de hoofdmacht van Twedo. Hij had zichtbaar talent en kwam al snel in het vizier van onder meer FC Emmen. Na twee opeenvolgende beenbreuken moest hij echter al op 21-jarige leeftijd het prestatievoetbal vaarwel zeggen.

  ,,Ik heb toen wel eens nagedacht waar een eventuele voetbalcarrière toe zou kunnen leiden, maar uiteindelijk heb ik er ook niet te lang bij stil gestaan. Het niveau heb ik nooit meer gehaald, maar ik heb in het 2e elftal van Twedo nog vele jaren met veel plezier op prestatieniveau gevoetbald.”

  Vrijwilligerstaken

  Het stond als een paal boven water dat de geboren Veenoorder en getogen Nieuw-Amsterdammer bij Twedo vrijwilligerstaken zou oppakken. ,,Ik heb Twedo altijd al een warm hart toegedragen en voel mij zeer betrokken bij de club. Van huis uit is dat ook met de paplepel ingegoten, want mijn vader heeft ook heel veel vrijwilligerstaken uitgevoerd. Hij is nog steeds consul van de vereniging.”

  Guit is trots op de groep vrijwilligers waar Twedo een beroep op kan doen. ,,Zonder deze vrijwilligers heeft Twedo geen bestaansrecht, maar we hebben helaas nog steeds een tekort aan vrijwilligers. Als iedereen een klein beetje wil bijdragen, dan komen de openstaande vrijwilligerstaken niet altijd weer op de schouders van de bestaande vrijwilligers te liggen.”

  Arbitrage

  Guit had naast zijn rol als voetballer ook een grote belangstelling voor de arbitrage. ,,Ik ben in 2002 als verenigingsscheidsrechter gestart, puur op basis vanuit mijn spelregelkennis en eigen voetbalervaringen. In 2019 heb ik alsnog de scheidsrechtersopleiding gevolgd en afgerond. Gezien mijn leeftijd had ik niet echt ambities, maar was wel nieuwsgierig wat uiteindelijk het hoogst haalbare was. Een hardnekkige knieblessure gooide roet in het eten en ik fluit helaas niet meer voor de KNVB, maar ben nog wel met veel plezier clubarbiter.”

  50-jarig bestaan

  Twedo viert in 2023 het 50-jarig bestaan. ,,Het officiële gedeelte vindt plaats op woensdag 26 april 2023, op de dag dat Twedo werd opgericht. In verband met Koningsdag en de aansluitende meivakantie is besloten om de feestelijke activiteiten te laten plaatsvinden in het weekend van 2, 3 en 4 juni 2023.”

  Voor één van de hoogtepunten uit de clubhistorie gaat Edwin terug naar de beginjaren. ,,Binnen vijf jaar vanaf de fusiedatum (26 april 1973, red.) promoveerde Twedo van de 4e klasse naar de 1e klasse. Uiteindelijk hebben we daarna nog vijf seizoenen standgehouden in de eerste klasse. Het klinkt wat cliché, maar het 25- en 40-jarig bestaan waren ook twee mooie hoogtepunten in onze clubgeschiedenis. En voor de nabije toekomst hoop ik dat we nog eens promoveren naar de 2e klasse.”