• Welkom op de site van S.V. Twedo

 • "Nederlandse Velden" bezoekt sportpark Veenoord

 • Bron: Facebook “Nederlandse Velden”

  Op 1 maart begon ik mijn reis door voetballend Drenthe bij MVV Alcides in Meppel en nu sluit ik deze af met een bezoek aan één de vele mooie parels die ik heb mogen ontdekken. Ergens in april stond ik hier voor een dicht hek. Door de hekken en struiken had ik geen zicht op het veld en dus ook geen idee dat dit misschien wel de meest authentieke amateurcomplexen van het land is. Wesley en ik liepen het veld op en ik werd er meteen door overvallen. Het enige wat ik kon zeggen was: 'Wow!'. Wesley, schilder van beroep, zag alleen maar potentieel werk. Dat werk zou overbodig zijn, want aankomende zomer gaat dit sportpark op de schop. Bij deze de oproep aan alle groundhoppers om het schitterende thuishaven van Sportvereniging Twedo snel te bezoeken.

  Op 20 juli 2002 stonden FC Emmen en Ajax tegenover elkaar op dit veld. De Amsterdammers wonnen deze wedstrijd met 0-8. Ook clubs als Olympiakos Piraeus, Real Sociedad en Celta de Vigo stonden op dit veld voor een oefenwedstrijd wat toch echt wel een bewijs is dat dit veld ook bij clubs in het buitenland goed bekend staat.

  SV Twedo had tussen de oprichting in 1973 en seizoen 2014/2015 een eerste elftal actief op de zaterdag én de zondag. Dit kwam omdat Sportvereniging Tweelingdorp, zoals deze club voluit heet, in 1973 is ontstaan uit een fusie tussen de zaterdagclub NAVC (Nieuw-Amsterdamse Voetbalclub) en de zondagclubs NAB (Nieuw-Amsterdamse Boys) en VHC (Veenoord Holsloot Combinatie). Vanaf het seizoen 2014/2015 is er alleen nog een eerste elftal van SV Twedo actief op de zondag.

  Na ongeveer een half uur rond te hebben gelopen op dit adembenemende sportpark loop ik richting de auto en mag ik officieel zeggen dat ik alle Drentse amateurclubs heb bezocht.

  Sportvereniging Twedo
  Betekenis naam: Tweelingdorp
  Plaats: Veenoord en Nieuw-Amsterdam, Drenthe
  Opgericht: 26 april 1973
  Sportpark Veenoord
  Bouwjaar tribune: 1954
  Capaciteit tribune: 880
  Derde Klasse zondag

  OUDSTE TRIBUNE VAN DRENTHE

  Hieronder de 10 oudste tribunes van Drenthe. Achter de clubnaam staat het bouwjaar.

  1. Voetbal Vereniging Roden (1936)

  2. Germanicus Coevorden (1938)

  3. SV Twedo (1954)

  4. MVV Alcides (1960)

  5. FC Klazienaveen (1962)

  6. SV Hoogersmilde (1969)

  7. Voetbalvereniging CEC (1972)

  8. S.C. Erica (1975)

  9. ACV Assen (1978)

  10. VAKO voetbal (1980)

  Met een capaciteit van 880 wel de grootste van Drenthe, maar sportpark Veenoord komt niet voor in de top 20 van mooiste tribunes…